Over het programma

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden leest voor

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden leest voor. © Janiek Dam

Lezen en schrijven met Dolfje Weerwolfje

Het programma Lezen en schrijven met Dolfje Weerwolfje helpt leerkrachten op een leuke manier in de klas (maar ook daarbuiten) extra aandacht te besteden aan taal en taalplezier. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen die de lees- en schrijfontwikkeling van leerlingen stimuleren. Naast het spel zijn alle materialen via deze website gratis en geheel vrijblijvend beschikbaar.

Waarom dit programma?

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Een goede taalontwikkeling op jonge leeftijd is belangrijk voor het voorkomen van lees- en schrijfproblemen op latere leeftijd. Een onderdeel van de oplossing is dus: stimuleer lezen en schrijven!

 • In Nederland verlaat 25% van de kinderen de basisschool met een taalachterstand van twee jaar.
 • Kinderen met een taalachterstand lopen een groot risico om de laaggeletterden van de toekomst te worden. Bijna 1 op de 5 jongeren in Nederland heeft een taalachterstand.
 • Als kinderen buiten school dagelijks 15 minuten lezen, breiden zij hun woordenschat aanzienlijk uit.
 • Niet alleen leerkrachten, maar ook ouders spelen een belangrijke rol in het stimuleren van lezen en schrijven.
 • Als jij als ouder moeite hebt met lezen en schrijven, dan heeft je kind 3x zoveel kans op een taalachterstand.
 • Om laaggeletterdheid te voorkomen bij kinderen, is het belangrijk bij kinderen al op jonge leeftijd taal te stimuleren.
 • Hoe meer aandacht voor (voor)lezen, hoe groter het taalplezier en hoe sneller de taalontwikkeling.

Met de opdrachten en projecten van Lezen en schrijven met Dolfje Weerwolfje zijn kinderen en hun ouders actief bezig met het onderwerp laaggeletterdheid en de vaardig- heden lezen en schrijven.

Dolfje Weerwolfje

Dolfje Weerwolfje is sinds 1998 een van de bekendste kinderboekenpersonages. Dolfje Weerwolfje staat voor anders zijn en tolerantie: je bent anders, maar dat is oke. Met een film, twee musicals, een tijdschrift en boeken, is Dolfje Weerwolfje niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. In 2011 is Dolfje Weerwolfje door de Nederlandse kinderen uitgeroepen tot dé Kinderboekenheld.

Tips voor leerkrachten

 • Het spelen van alle spelletjes in alle levels neemt een paar uur in beslag. Het is niet nodig om het spel in één keer uit te spelen. Als je het hele spel hebt gespeeld, kan je niet opnieuw beginnen, tenzij je opnieuw inloggegevens aanmaakt met een ander e-mailadres.
 • Het kan inspirerend werken om in groepjes te spelen, of met de gehele klas op het digibord, terwijl één leerling een spelletje speelt en de rest tips kan geven.
 • Kinderen kunnen ook een deel op school en een deel thuis spelen.
 • Mogelijk komen kinderen woorden tegen in het spel die ze nog niet begrijpen, omdat ze zo stoer zijn geweest het spel op een moeilijk niveau te spelen. Besteed in de klas aandacht aan de moeilijke woorden die leerlingen tegenkomen.
 • Zijn de leerlingen enthousiast? Lees eens voor uit een Dolfje Weerwolfje boek. Of werk met één van de Dolfje Weerwolfje tijdschriften en bijbehorende lesbrieven.

Tips voor ouders

 • Als je kind jouw e-mailadres invult bij het spelen van het spel, ontvang je automatisch een ouderrapportage. Zo kun je zien hoe je kind het doet gedurende het spelen van het Dolfje Weerwolfje spel.
 • Is je kind enthousiast geworden over Dolfje Weerwolfje en/of lezen? Een abonnement op de bibliotheek is voor kinderen gratis!

Credits

Het Dolfje Weerwolfje spel is een initiatief van Paul van Loon, Uitgeverij Leopold en Uitgeverij Zwijsen en is mede mogelijk gemaakt met de financiële steun van Fonds 21. Het spel is ontwikkeld door Organiq en New Learning Factory. Uitgeverij Zwijsen is verantwoordelijk voor de leerinhoud.

De Universiteit van Maastricht is betrokken bij de totstandkoming van de vragenlijsten en doet onderzoek naar de voortgang én vooruitgang van de spelers van het spel. De uitkomst van dit onderzoek wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt en moet laaggeletterdheid terugdringen.